JavaScript Free Code
Om mig, about me

Om mig, about me. Please use Google translate for now.


Et lille eventyr om, hvordan jeg blev radio-amatør.


Jeg blev licenseret i 1980 under call OZ1ESC, under OZ8GG Jens' kyndige undervisning.

Året efter, i -81 var det OZ6YM Palle's tur, han fik lært mig at telegrafere, 60 tegn/min, sikken opgave, men han klarede det.

Så var C-lic i hus.

1982 kom B-lic så, og den syntes jeg var nok for mig.Det der startede det hele, var egentlig at jeg havde købt et sæt, bestående af fm-tuner, forforstærker, og effekt, (til LF), som byggesæt ved Josty kit.

Det lykkedes at få muret det sammen, utroligt nok, og det kørte da et par år. Det lød ikke særlig godt men det havde kostet, så det måtte klare undeholdningen.

På et tidspunkt købte jeg en brugt Beomaster 3000-2, (også kendt som en BANG-og-nul, hvilket den en dag levede op til).

Så var gode råd dyre. Jeg havde ikke en chance for at ordne den, jeg havde skam kigget ind i dyret, men puha, hvor så det  lidt FOR spændende ud.


Ham her er mit et og alt...


En dag kom der tilbud fra aftenskolerne, hvor der bl.a var et elektronikkursus, og det lød jo lige som noget jeg kunne bruge. Jeg blev tilmeldt, og SÅ skulle der ellers læres noget.


Jeg nåede den vinter så langt, så jeg kunne  udskifte drivere og udangstransistorer i min BANG-og-nul, en rigtig rar følelse.

Næste år, var der et tilbud om elektronik-kursus for viderekommende. Det måtte jeg med på, jeg havde fået blod på tanden. men ak, der var ikke nok tilmeldte, så jeg måtte på begynderkursus igen. Det var lidt kedeligt, men jeg fulgte da med.


Året efter  gentog den samme historie sig, jeg havde nu ikke lyst til at sætte mig på Rookie-bænken en gang mere, men hov, der var et tilbud mere, som hed "bliv radioamatør", hvor der bl.a. var nævnt, at man der rodede med elektronik.


Det lød spændende, ikke det med at blive Ham, der var sådan nogle særlinge, som sad og snakkede i radio hele natten, men for elektronikkens skyld måtte jeg jo lide den tort.


Det var så her OZ8GG, Jens kom ind i billedet, og han var god til at "sælge".   Et eller andet må ha' fanget, jeg sad og bladrede i nogle gamle OZ i Hvidovre afd, og der faldt jeg over en spændende konstruktion fra omkring 1975-77, en krystalstyret  Rx & Tx, med tilhørende Lf. Tre print i alt. De blev håndtegnet efter nogle fotokopier jeg fik, det tog sin tid, men  det gjorde ikke så meget. Jeg har nu erfaret, at det var en del af Bensøprint's sortiment, som  må ha' været ret berømt på den tid.


Et sæt krystaller til Hvidovre repeater, (dengang 145.675), blev indkøbt ved Betafon, spoleforme i en af de mange elektronik-forretninger, som fandtes da, og de fleste af de andre komponenter blev slagtet fra gamle fjernsyn og radioer.

Efterhånden kom det op at stå, og minsandten om ikke det virkede. Følsomheden kendte jeg ikke noget til, men da Hvidovre repeater lå 3-400 m fra min qth, var det jo ikke det store problem. Antenne var en simpel dipol klistret op på væggen.

Dette kørte faktik som én stor fuglerede på skrivebordet, tasten var en prøvledning, mellem alle de andre, så det var fint nok.


Jeg tror der gik et års tid på den måde, men efterhånden blev det lidt træls at skifte komponenter, hver gang jeg tabte en prøvelednig eller skruetrækker ned i fuglereden.


Så blev der sparet sammen til en købe-station. Valget faldt på en Multi quarz16, noget forfærdeligt skrammel, men det var, hvad der var råd til. Krystaller blev købt lidt over tid, og det kørte nogle år.

Så blev det en Yaesu Ft-290r, sikken forbedring, især efter at ha' pillet ved Hf-trinet, så  den fik "renset ørerne".


Året efter, ved OZ6YM, Palles's fortjeneste blev det til en C-lic, som så året efter blev til et B.


I 1986 flyttede jeg til Strib v. Middelfart, gik qrt i 1989, og flyttede til Fredericia, hvor jeg i juli 2006 aktiverede mit gamle call OZ1ESC, hvilket "forærede" mig en A-licens. Jeg kørte under dette call et par år, indtil jeg i november 2010 "købte" call'et OZ5ES. Jeg syntes det kunne være sjovt, da min bror, som nu bor i Vancouver B.C., havde OZ5EU, at det osse  var mine initialer, var jo kun et plus :o)Resten er, som det siges, historie.

 


Leave a few words, and I will be back soon as possible.

Skriv til mig, og jeg vender tilbage snarest..

 
 
 

God must really love stupid people, why else would he make so many.